neděle 5. února 2012

Pět problémů Newta Gingriche aneb Co čekat od Nevady po superúterý

V pátek 20. ledna jsem vyvěsil článek, který se věnoval problémům Mitta Romneyho před volbami v Jižní Karolíně, které nakonec prohrál. Nyní se podívejme, kterým nejvážnějším problémům čelí v současné době jeho hlavní soupeř Newt Gingrich. Jak se asi stává mým špatným zvykem, jednotlivé body se výrazně překrývají.

  • O hybnosti jsem se zmínil již v přechozím textu, zde odkážu i na jeden emprický výzkum tohoto faktoru. Jedním ze zjištění toho výzkumu mimochodem je, že vliv hybnosti s postupem času klesal.
Mitt Romney získal po floridských primárkách opět hybnost
  • Až do 22. ledna není naplánovaná žádná televizní debata kandidátů. Právě debata, která se konala před volbami. Gingrich je asi nejlepší debatér mezi republikány a právě debata z 19. ledna byla jedním z nejdůležitějších prvků stojících za Newtovým vítězstvím v Jižní Karolíně. Ode 4. do 22. ledna ve Spojených státech probíhají či proběhnou čtvery kaukusy (Nevada, Maine, Colorado, Minnesota, Guam) a jedny primárky (Missouri), podle kterých se ale nebudou rozdělovat delegáti.
Okamžik, kdy se Rick Perry rozhodl ukončit kampaň
  • Mitt Romney, Gingrichův hlavní soupeř dokázal vybrat mnohem více peněz (*), Super PAC, který Romneyho podporuje, naopak dokázal nejvíce utratit (*). Je tedy velice pravděpodobně, že Gingrich bude mít v krátké budoucnosti poměrně obtížné dostat do médií vlastní poselství. Jistou kompenzací mu budiž, že si na Romneyho už brousí zuby Obamův Super PAC.
Detailně o Super PACs snad někdy příště
  • Státy, které budou pořádat volby od 4. do 22. se obecně řadí mezi umírněné až liberální. Zde by měl mít centrista Romney větší šance než Gingrich. Dva ze tří aktuálních průzkumů v Nevadě ukazují, že Romney bude atakovat hranici 50 % hlasů, kdežto Gingrich může očekávat asi polovinu. Až do volebního superúterý (6. března) se přitom Gingrichovi šance nijak dramaticky nezvyšují. V tomto hubeném období bude Gingrich jen obtížně získávat peníze na další kampaň. Riziko měsíce bez vítězství v primárkách je navíc dostatečné samo o sobě.
Pokud v únoru Newt nic nevyhraje, bude velice smutný
  • Nevypadá to, že by Rick Santorum hodlal přenechat Gingrichovi místo konzervativní alternativy Mitta Romneyho. Protože oslovují zhruba stejnou část elektorátu, dokud nezůstane jen jeden z nich, bude velice obtížné porazit Romneyho.
Rick Santorum ukazuje, že Gingrich je ve skutečnosti nalevo od něj

Žádné komentáře:

Okomentovat