pondělí 6. února 2012

Nevada aneb Pouštní bitva

V Nevadě (Silver State), státu proslulém pouštěmi, kasíny a nepříliš dobře uváženými svatbami, zvítězil v souladu s volebními preference Mitt Romney.


Volebním preferencím zhruba odpovídala i procenta odevzdaných hlasů. Romney velice těsně překonal hranici padesáti procent odevzdaných hlasů, Newt Gingrich paběrkoval s 21 %, Ron Paul získal necelých 19 % a s 10 % paběrkoval Rick Santorum. Ve volbách před čtyřmi lety dosáhl Romney ale přece jen lepšího výsledku. Porazil druhého Paula a třetího McCaina s 51,1 %.
Sebevědomý Romney zostřuje kritiku Obamy na úkor republikánských protikandidátů.


Výsledky zvláštních kaukusů v Maine, které začaly souběžně s těmi nevadskými, se dozvíme až 11. února. Maine je obecně liberální stát, ve kterém by měl mít teoreticky nejsilnější pozici Mitt Romney. Jeho vítězství ale není jisté. Sice nejsou k dispozici předvolební průzkumy z poslední doby, ale vážným konkurentem může Romneymu být Ron Paul, který zde jako jediný vedl kampaň. Zvláštním faktem je, že během výzkumu preferencí na konci října vyšel nejlépe "republikánský Obama" Herman Cain, za kterým stojí konzervativní hnutí Tea Party. Cain z boje o nominaci později odstoupil. Druhý byl Romney, a s nikoliv velkým odstupem byl Gingrich třetí. Navíc současným guvernérem Maine je opravdu konzervativní Paul LePage. Přesto se analytici shodují, že o první místo budou bojovat Paul s Romneym a kandidáti oslovující konzervativnější voliče se neškrtnou.

Kaukusy v Maine z nějakého důvodu  novináře nevzrušují.
Nejspíše to má něco společného s faktem, že trvají týden a nikdo v redakci neví proč.
Další kaukusy, tentokrát v Minnesotě a Coloradu, se budou konat 7. února. Vedle nich se budou konat primárky v Missouri, které ale nemají žádný vliv na konečné rozdělení delegátů. Delegáti budou rozdělení až 17. března.
Nedávné průzkumy z Colorada předpovídají pohodlné vítězství Romneymu (40 %), druhé místo okupuje Rick Santorum (26 %), třetí Newt Gingrich (18 %) a poslední Ron Paul (12 %).
V poměrně liberální Minnesotě nevede v průzkumech ani Romney, ani Gingrich, ani Paul, ale Santorum. Půjde zřejmě o velmi vyrovnané volby (všichni kandidáti, v pořadí SRGP mají mít mezi 29ti a 19ti procentními body). Zde by se možná hodilo i Romneymu prohrát. Udržení Santoruma ve hře by mohlo vést k delšímu dělení hlasů konzervativních voličů mezi něj a Gingriche.

Žádné komentáře:

Okomentovat