středa 8. února 2012

Minnesota, Colorado a Missouri aneb Santorum vrací úder

Americké republikánské primárky připravily obrovské překvapení. Únor, který měl být spanilou jízdou Mitta Romneyho za stranickou nominací se, alespoň pro dnešek, obrátil v one-man show Ricka Santoruma, faktického vítěze prvních voleb v Iowě.

Colorado je červené, Minnesota zelená a Missouri modré


Minnesota
V Minnesotě byl Santorum favorizován, jeho vítězství proto není skutečným překvapením. Co bylo ale nečekané bylo pořadí dalších kandidátům a počty, resp. procenta získaných hlasů. Ty se výrazně lišily od výsledků průzkumu, který se konal pouhý den před samotnými volbami.
Při sečtení 95 % hlasů vede tedy Santorum s 45 % (33 % v průzkumu preferencí), druhé místo drží Paul s 27 % (20 %), třetí Romney s 17 % (24 %) a na posledním místě je Gingrich s 11 % (22 %).
Všimněte si, že Ron Paul nakonec v Minnesotě dostal téměř stejně hlasů jako Romney s Gingrichem dohromady.

Překvapený byl i sám Santorum
Colorado
Colorado mělo být Romneyho bezpečným přístavem pro včerejší volby a průzkumy mu slibovaly poměrně bezpečné vítězství. Nakonec to nebyla pravda. Gingrichovi voliči ve velkém množství přeběhli k Ricku Santorumovi a překvapení bylo na světě. S převahou více než 5 procentních bodů překonal Romneyho.


Missouri
Primárky v Missouri byly "nanečisto" o rozdělení delegátů se bude rozhodovat na pozdějších kaukusech. Přesto je Santorumovo vítězství drtivé. Dokonce získal vítězství ve všech volebních okrscích.


Žádné komentáře:

Okomentovat