neděle 15. ledna 2012

Proč jsou Iowa a New Hampshire důležité státy?

Klání o republikánskou nominaci strany začalo tradičně v dvou menších státech - Iowě a New Hampshire. Úplně první byly kaukusy v Iowě, které se konaly již 3. ledna, prvními skutečné primárky se podle tradice a newhampshirského práva konaly právě v New Hampshire 10. ledna. Výsledky z těchto dvou voleb jsou ostře sledované a pro kandidáty velmi důležité. Od roku 1972 nevyhrál republikánskou nominaci kandidát, který neuspěl v jednom z těchto států (u demokratů se tak stalo pouze roku 1992 v případě Billa Clintona).

Tradičním symbolem republikánů je slon. U demokratů je to osel.

Proč jsou volby v Iowě a New Hampshire důležité? (Jednotlivé body se nevyhnutelně překrývají.)
  1. Jejich načasování na začátku volebního kolotoče jim zaručuje obrovskou pozornost. Od toho se odvíjí také další body.
  2. Vítězství méně známého kandidáta mu může dodat hybnost a auru silné osobnosti (příklad Jimmyho Cartera v primárkách 1976). Od slabých kandidátů mají voliči přirozenou tendenci přebíhat k silnějším s obdobným smýšlením.
  3. Protože oba státy jsou relativně malé, je možné zde udělat velkou kampaň i za malé peníze. Tím se možnosti chudších a méně známých kandidátů ještě zvyšují.
  4. Vítězství na začátku volebního boje podpoří kandidátův boj o ekonomické zdroje. Bez dostatku peněz na kampaň má kandidát šanci minimální.
  5. Zájem médií o úspěšné kandidáty jim zaručuje neplacenou reklamu.
  6. Je to šance pro kandidáty získat na svou stranu média a dostat lichotivou nálepku. Pokud se o vás píše v médiích jako o "průchodném", černém koni", "favoritovi" určitě to kampani pomůže více, než  když vás média označí za "kontroverzního" či "outsidera".

Žádné komentáře:

Okomentovat