středa 18. ledna 2012

New Hampshire aneb Hra opět začíná

New Hampshire (Granite State) je prvním státem, ve kterém se konaly (10. ledna) skutečné primárky. NH má pouhých 1 300 000 obyvatel a podobně jako Iowa jde o výrazně bělošský stát. Podobně jako celý severovýchod patří NH mezi spíše liberální státy Unie. Mitt Romney má za sebou úspěšné čtyři roky v pozici guvernéra v sousedním státě Massachusetts.


Předpokládalo se jasné vítězství Mitta Romneyho, což se také potvrdilo. Druhý slušný výsledek v řadě udělal také Ron Paul. Jon Huntsman, který se soustředil na newhamsphirské primárky, získal 17 %. Newt Gingirich stále ještě nevystrčil růžky a zopakoval čtvrté místo z Iowy. Obrovského propadu se dočkala hvězda iowských kaukusů Rick Santorum. Rick Perry dosáhl druhého mizerného výsledku a nyní nedostal ani celé procento hlasů.


Se svým výsledkem nebyl spokojen Jon Huntsman. Ten přes rozsáhlou kampaň nedokázal dostatečně oslovit voliče. Jakožto jeden z umírněných kandidátů se musel o hlasy středových voličů dělit s Mittem Romneym a Ronem Paulem a nedokázal z tohoto koláče ukousnout dostatečně velký kus. Proto se rozhodl ukončit kandidaturu a podpořil Mitta Romneyho.


Žádné komentáře:

Okomentovat