úterý 17. ledna 2012

Iowa aneb Hra začíná

Iowa (Hawkeye State) je třímilionový zemědělský stát, jehož význam překračuje vlastní hranice pouze ze tří důvodů. Zaprvé, již několik dekád se zde koná první souboj amerických prezidentských primárek (či přesněji kaukusů a primárek). Zadruhé, Iowa produkuje obrovské množství kukuřice. Zatřetí, narodili se zde Elijah Wood, představitel Froda ve filmové trilogii Pán Prstenů.
Iowští obyvatelé nepředstavují nijak reprezetativní vzorek obyvatelstva USA. Jsou moc bílí, moc venkovští a moc konzervativní. Zejména sociálně konzervativní naladění obyvatel Iowy se promítá do výsledků kaukusů. Před čtyřmi lety zde zvítězil Mike Huckabee, který sice nejdéle oponoval McCainovi, ale s postupem času čím dál více strádal a od poloviny února byl prakticky bez šance. Huckabeemu nepomohly ani nadpozemské schopnosti Chucka Norrise.
Na podobné vlně konzervatismu se letos svezl Rick Santorum, když strádal na favorita a vítěze Romneyho pouhých 8 hlasů. Bez Chuckovy pomoci bude jeho úspěch pravděpodobně ještě prchavější než Huckabeeho.

S minimálním náskokem tedy vyhrál centrista Mitt Romney před sociálním konzervativcem Rickem Santorumem. Tak těsné Romneyho vítězství bylo překvapením, čekal se větší náskok. Úspěch Santoruma je umocněn cenou, kterou "zaplatil" za jeden hlas. Jeho kampaň byla sedmkrát levnější než Romneyho při dosažení takřka identického výsledku. Naopak nejvíce v Iowě krvácel texaský guvernér Rick Perry, který se předtím dokázal znemožnit v televizních debatách
Dobrý výsledek v Iowě udělal také libertariánský rebel Ron Paul. Newt Gingrich, který podle mě bude časem získávat větší a větší podporu, nezazářil. Michelle Bachmannová, čelní představitelka konzervativního hnutí Tea Party, kandidaturu vzdala a Jon Huntsman, který v Iowě vůbec kampaň nevedl a soustředil se na New Hampshire, o moc lepší výsledek čekat nemohl.

Žádné komentáře:

Okomentovat