pondělí 23. ledna 2012

Jižní Karolína aneb Triumf Gingriche

Jak jsem již psal v předchozím článku, Jižní Karolína (The Palmetto State) patří mezi nejkonzervativnější státy Unie a problémy, které se navalily na doposavadního favorita výrazně snížily Romneyho šance na vítězství v tomto státě. 


Výsledky potvrdily obavy Romneyho tábora a potěšily zastánce konzervativnějších postojů. Můj tip na těsné vítězství Gingriche se nepotvrdil, protože primárkám jednoznačně dominoval a o 13 % porazil Mitta Romneyho. Tento výsledek potvrzuje šance Gingriche v dalších bojích. Naděje se naopak rozplývají Ricku Santorumovi, protože začíná být jasné, že právě Newt Gingrich bude hlavním kandidátem konzervativního křídla strany. Ron Paul, který nikdy nepatřil mezi skutečné favority se také propadl a dokud bude on i Santorum ve hře, budou pravděpodobně spolu soupeřit o třetí místo.
Romneyho cílem by mělo být udržet co nejdéle ve hře Ricka Santoruma, jeho voliči by z drtivé většiny určitě přešli ke Gingrichovi. Ke komu by se přidali Paulovi voliči není zcela jasné.
Při součtu hlasů ze všech voleb sice pořád těsně vede Romney, ale protože se v lidnaté Jižní Karolíně uplatňuje (svým způsobem) systém "vítěz bere vše", nejvíce hlasů delegátů na Konventu strany by měl mít zatím zajištěn Newt Gingrich. Na třetím místě je podle počtu hlasů voličů i delegátů Mitt Romney, který těsně předstihuje Ricka Santoruma.


Newta Gingriche potrápila aférka s jeho druhou bývalou ženou. Ta přišla s tvrzením, že ji před rozvodem kvůli vztahu s jeho současnou ženou, Newt nabízel "otevřené manželství." To v kandidátské debatě Gingrich popřel a obratně z problému vybruslil. Výbušnou záležitost dokonale obrátil ve svůj prospěch, donutil moderátora k omluvě a získal od publika potlesk ve stoje. Nejsem si jist, jestli jsem někdy něco takového viděl, ale Jon Favreau nejspíše není jediný schopný speechwriter za oponou americké politiky. Vřele doporučuji shlédnutí a také přečtení komentáře Daniela Anýže.


Video napovídá, že pokud Newt dostane prezidentskou nominaci Republikánské strany, Barracka Obamu nečeká procházka růžovým sadem.

Žádné komentáře:

Okomentovat