úterý 3. dubna 2012

Volební mapy + Co čekat v D.C., Marylandu a Wisconsinu

Na úvod přináším mapku, která popisuje současnou situaci, podle vítězství ve státech (podle počtu získaných hlasů, nikoliv delegátů)

Tmavě odstíny barev znázorňují vítězství kandidátů do superúterý včetně (Romney - oranžová, Santorum - zelená,
Gingrich - fialová), světlé odstíny pak vítězství v období mezi superúterým a dneškem (včetně Paulových žlutých Amerických Panenských ostrovů).
__________________

Nyní stejná mapa, která znázorňuje vítězství podle okrsků. Za pozornost stojí např Ohio, kde Santorumovi nebylo moc platné vítězství ve většině okrsků.

Oranžová - Romney, zelená - Santorum, fialová - Gingrich, žlutá - Paul
__________________

Další mapa ukazuje srovnání modrých a červených států, s průběžnými výsledky voleb. Předpoklad je, že modré státy (tedy ty státy, které tradičně v prezidentských volbách podporují demokrata) budou volit umírněného Romneyho, kdežto červené státy (státy, které tradičně v prezidentských volbách podporují republikána) konzervativního Santoruma či Gingriche. Fialové státy (tedy státy, kde je situace v rámci posledních čtyřech prezidentských voleb vyrovnaná) budeme ignorovat.

Modrá barva - modrý stát, zvítězil Romney; oranžová - červený stát, zvítězil Romney;
červená barva - červený stát, kde vyhrál Santorum nebo Gingrich; zelená barva - modrý stát, kde zvítězil Santorum
Můžeme vidět, že používání modrých a červených států jako analytického nástroje není úplně dokonalé. Je ale možné najít ve výjimkách nějaké pravidlo? Minimálně v případech Idaha, Wyomingu a Arizony (ty oranžové státy na západě) ano. V těchto státech je silná mormonská minorita. Mormoni patří mezi nejkonzervativnější (čti nejrepublikánštější) voliče a jsou politicky aktivní. Přesto, pokud soupeří o stranickou nominaci mormon (tedy Romney), podpoří ho raději než konzervativnějšího protikandidáta. Oranžový stát na východním pobřeží je Virginie. Zde se kvůli nesplnění podmínek pro zápis na kandidátní listinu nezúčastnili Santorum ani Gingrich volby. Santorumovo vítězství v lehce modré Iowě bylo velmi těsné, poprvé byl dokonce vyhlášen vítězem Romney, po přepočtu byl ale nakonec za vítěze označen Santorum. Minnesotu a Aljašku, poslední státy, které odporují mému předpokladu, není možné jednoduše vysvětlit.

__________________

Nyní krátce k dnešním primárkám. Budou se konat tři - ve Washingtonu, D.C., sousedním Marylandu a Wisconsinu.

Wisconsin je oranžový a Maryland zelený. Washington, D.C. je stísněn mezi Marylandem a Viginií.

Pokud by byl D.C. byl stát a ne federální distrikt, by byl ze všech států nejmodřejší. Podobně Maryland patří mezi bezpečně modré státy. Určité naděje má Santorum jedině ve Wisconsinu, který má blíže třeba blíže k typicky fialovým státům jako Florida či Ohio, než třeba právě k Marylandu.
Červený útvar je celý Washington, D.C. Vodní plocha na  východě je zátoka Chesapeake.
Je viditelná i na větší mapách výše.
Podle průzkumů bude Romney v Marylandu získá okolo 50 % hlasů. Santorumovy zisky se odhadují zhruba na polovinu Romneyho výsledku. Odhady z D.C. jsem nenašel, ale domnívám se, že by zde mohlo být vítězství Romneyho ještě výraznější. Ve Wisconsinu měl na konci února měl drtivou převahu Rick Santorum (odhady mu přisuzovaly až 51 % hlasů), ale časy se změnily. Podle posledních odhadů by měl dostat Romney 39-43 % hlasů, druhý Santorum 31-36 %. Konečné výsledky se dozvíme během zítřka.

Žádné komentáře:

Okomentovat