středa 13. března 2013

Polandball STRONG!

Jako u spousty lidí trpících prokrastinací, nejčastějším způsobem jak zabíjet čas, je prohlížení internetových memů. Pro mě, jako studenta mezinárodních vztahů, existuje i jeden, který dokáže částečně plnit i vzdělávací funkci. Mám na mysli Polandball. Jde o sérii komiksů, ve které jsou popisovány problémy a vztahy mezi zeměmi, Všechny státy jsou představovány tzv. countryballs - koulemi zbarvenými podle státních vlajek jednotlivých zemí. Podle názvu se dá odhadnout, že často je hlavním hrdinou právě Polsko.

Svět Polandballu (v plném rozlišení zde)

Vývoj

Polandball vznikl roku 2009 na Krautchanu, německé obdobě populárnějšího 4chanu. Postupně se rozšiřoval na další fóra i přes Facebook. V současnosti má Polandball na Facebooku přes 26 tisíc fanoušků. Nejstarší komiksy se soustředily především na komplikovaný vztah Polska k Rusku a Německu. S rostoucí popularitou memu se stává čím dál častěji, že Polsko se ve stripech vůbec neobjevuje.

Zahrnutím všech zemí světa však zvětšování počtu účastníků neskončilo. V současné době v komiksech vystupuje často i Evropská unie, mezinárodní organizace či nestátní aktéři. Nedávno jsem dokonce setkal i s mezinárodní organizací vzniklou ve světě Polandballu (C.A.C.T.), která bojuje proti nástrojům pro tvorbu kruhů. Většina kreslířů si holt na symetrii nikdy nepotrpěla.

Polandball nakonec začal expandovat i mimo politiku a na FB začala vznikat celá řada spin-offů. Takže se můžeme setkat i s kulatou variantou internetu nebo pekla. Zvláště Hellball bude zajímavé sledovat, protože dosud se tam objevoval řádně morbidní humor.

V červenci 2012 doplnily svět kolem tohoto memu také noviny Polandball News, které můžete najít i vpravo v mém blogrollu. Zatímco většina vytvořených stripů je fikcí, na PbN doplňují zprávy ze skutečného světa komiksem. Samozřejmě ve stylu Polandball.

(zdroj)

Hlavní prvky

Jedním ze dvou hlavních znaků komiksu je mizerná angličtina. To otevírá dveře pro tvorbu spoustě lidí, kteří anglicky neumí dokonale. Neznamená to však, že by polandballovská angličtina neměla žádná pravidla. Existuje několik vazeb, které se velmi často v jednotlivých stripech ukazují. Pravděpodobně nejstarší a nejpopulárnější je forma "X cannot into Y", původně vyjadřující polskou frustraci, že "Poland cannot into space". V této špatné angličtině jsou psány i komentáře na Facebooku u jednotlivých dílů.

Druhým a rovněž "demokratizačním" prvkem celého komiksu jsou velice nízké nároky na grafickou či uměleckou část komiksu. V podstatě jediné co k nakreslení jednoho stripu potřebujete je grafický editor (třeba i MS Paint) a nástroje tužka a vyplnit. Tělo countryballu se v podstatě skládá jen z (víceméně) kruhu, dvou očí a barev vlajky. Že to zvládnu i já můžete vidět v záhlaví této stránky.

Zatímco lámaná angličtina zůstává víceméně pravidlem, někteří nadanější fanoušci a tvůrci Polandballu si dávají při kreslení komiksů opravdu záležet. Nejlépe byly ztvárněny Byzanc, Chorvatsko, Írán nebo Kuba. Začínající český autor a nový admin facebookové stránky Czechball vydal toto pondělí jeden z nejlépe zpracovaných stripů vůbec.

(zdroj)

Charakteristiky countryballs

Polandball má celou řadu zajímavých prvků. V první řadě, ne všechny countryballs mají ve skutečnosti tvar míče. Izrael je ztělesňován, na počest židovské fyzice, hyperkrychlí, Kazachstán je z nějakého důvodu cihla, Singapur (často přejmenován na Tringapur) má tvar trojúhelníku a v poslední době bývá často používán jako hrot kopí. Atypická vlajka Nepálu bývá použita jako záminka pro stvoření nebezpečného monstra.

Zároveň mají jednotlivé koule určité atributy. Seriózní Velkou Británii najdete většinou s cylindrem a zlatým monoklem, zatraceně cool Spojené státy se slunečními brýlemi, "badass" Finsko nosí u sebe nůž a lahev vodky, Polsko má prohozené barvy a operuje se záchodovým zvonem a Francie drží v rukách buď bagetu nebo bílou vlajku.

Komiksy také hodně hrají na stereotypy a odkazují na národní ambice a tragédie. USA jsou arogantní a slabé v geografii, Německo (či spíše jeho sousedé) mají problém se vyrovnat s nacistickou minulostí,  Polsko se ukazuje jako hrdý nekvalifikovaný dělník pracující pro Velkou Británii, Lotyšsko pořád mluví o bramborách, Nizozemsko je na drogách, Francie odmítá mluvit jiným jazykem než francouzštinou a Estonsko chce být počítáno mezi severské země.

Countryballs členských zemí NATO. Česko se vyskytuje
na tomto obrázku hned dvakrát. Jednou jako voják,
podruhé jako fotka v Playballu. (zdroj)

Vzdělání

Rovněž existuje celá řada polandballovských stripů, popřípadě i seriálů, které shrnují a vysvětlují nějaké dějinné období. K dohledání je například seriál o dějinách Spojeného království, nacistického NěmeckaÅlandEvropy jako celku a celá řada dalších. Pokud se třeba chcete dozvědět něco o stereotypech které panují mezi státy USA, klikněte zde.

Kde číst/sledovat/hledat

Nejjednodušší cestou, jak sledovat nové komiksy je asi sledování skupiny POLANDBALL na Facebooku. Pokud trávíte čas na Redditu, pak hledejte zde. Velkou zásobu komiksů, byť velmi kolísavé kvality, najdete i na Know Your Meme.


Mimochodem... Poland can into space.


Žádné komentáře:

Okomentovat