středa 22. února 2012

Symbolika Republikánské a Demokratické strany

Barvy

Užívání barev v americké politické systému je přesně opačné, než je tomu v České republice a Evropě vůbec. Zatímco červená bývá v Evropě ztotožňována s levicovými, socialistickými či komunistickými stranami, v USA je barvou konzervativní a pravicové Republikánské strany. Naopak modrá, která je v Evropě barvou pravice, a konzervativců, je používaná ve Spojených státech pro středo-levicovou Demokratickou stranu. Při prezidentské volbě roku 2000 již bylo toto rozdělení barev uznáváno v médiích prakticky univerzálně.
Jakým způsobem toto rozdělení přijaly strany, můžete posoudit i podle jejich webových stránek: (R) a (D). Na základě toho se také rozlišují červené státy a modré státy (tedy ty, kde mají tradičně silné postavení republikáni resp. demokraté).

Mapa států, ze které lze vyčíst, koho státy volily v posledních čtyřech prezidentských volbách. Syté barvy znamenají 4x podporu kandidátovi z jedné strany, mdlé 3:1, voliči ve fialových státech dvakrát podpořili republikána a dvakrát demokrata.

Zvíře

Symbol demokratického osla je starší. Jako "jackass" (osel) byl titulován již demokratický prezident Andrew Jackson roku 1828. O devět později, roku 1837 byla zveřejněna karikatura "The Modern Balaam and His Ass" útočící opět na Jacksona. Definitivně se pak proslavil osel jako demokrat roku 1870 díky Thomasu Nastovi, otci americké karikatury.

Nastova kresba z roku 1870 ve větším rozlišení zde
Slon byl pravděpdobně poprvé spojen s republikány v kampani republikána Abrahama Lincolna z roku 1864. Autorem karikatury z roku 1874, která ale napevno zavedla slona jako republikána je opět Thomas Nast. V této karikatuře mimochodem vystupuje demokratický osel v rouše vlčím.

Nastova kresba z roku 1874 ve větším rozlišení zde
Strany samotné se maskotům nevyhýbají;
toto jsou pravděpodobně nejznámější ztvárnění
Přezdívka


Republikánská strana, na rozdíl od Demokratické, ještě disponuje přezdívkou G.O.P. Přestože se tato zkratka tradičně překládá jako Grand Old Party, původní význam, objevující se roku 1875, byl zřejmě "gallant old party". S nástupem prvních automobilů získala zkratka i nový význam "get out and push", což zůstalo dodnes motivačním heslem pro dobrovolníky pracující na dlouhých a náročných politických kampaních.

Logo užívané na republikánských oficiálních stránkách (gop.com)
integrující barvu, zvíře i přezdívku.

4 komentáře:

  1. Možná by bylo dobré zmínit, že ty barvy nejsou příliš tradiční a že ještě v roce 1996 některé volební mapy přiřadily ty barvy naopak (modrou GOP, červenou Demokratům). A dále, že Demokraté byly původně konservativní stranou, zatímco Republikáni vznikli z hnutí proti otroctví. Takže jižanské státy (Solid South) byly až do šedesátých let baštou Demokratů. Teprve potom se to začalo obracet a dnes je tomu spíše naopak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za to velké zpoždění s odpovědí...

      Nahoře píšu, že to dělení je uznáváno univerzálně až od roku 2000 - ergo před čtyřmi lety to bylo tak, jak píšete vy. :)
      O tom obratu v šedesátých letech mám v plánu psát v článku, který se bude věnovat červeným, modrým a fialovým (battleground, swing) státům. Ten článek jsem již měl rozpracovaný, každopádně díky za tip.

      Jinak nesouhlasím s předpokladem že otrokářský = konzervativní. Asi by to chtělo definovat ono magické slovíčko "konzervativní", abychom o tom mohli vést nějakou diskusi.
      Příklad z období New Dealu - tzv. konzervativní demokraté oponovali společně s republikány Rooseveltovým politikám.
      Dále tuším, že v genetickém kódu GOP najdeme strany, které byly oproti demokratům (či republikánským demokratům) označovány jako konzervativní (federalisté, whigové a národní republikáni). Ta konzervativní linie (alespoň podle jména) je v GOP přítomna neustále.

      Vymazat
    2. Pravda. :-) Ačkoliv nevím, nakolik z toho nepoučenému čtenáři vyzní, že před rokem 2000 to opravdu bylo něco hodně nesamozřejmého.

      Neztotožňoval jsem otrokářství s konservatismem. Spíše jsem poukazoval na to, že zatímco Demokraté byli původně konservativní stranou, Republikáni jako pokračovatelé protiotrokářského hnutí se snažil určitým způsobem změnit status quo. Whigy jsem bral vždycky jako klasické liberály. Samozřejmě v dnešní politické realitě USA by byli považováni spíše za konservativce.

      Vymazat
  2. Tak nejsem odborník na politické systémy, a už vůbec ne na politický systém USA poloviny 19. století. O změnu statusu quo rozhodně v oblasti otrokářství republikánům určitě šlo, jen si nejsem jist, jestli by se nenašlo mnohem více otázek, které se snažili zakonzervovat. Rád se nechám přesvědčit, jestli máte chuť, v této oblasti jsem do značné míry tabula rasa. :)

    OdpovědětVymazat