čtvrtek 2. února 2012

Florida aneb Návrat krále

Primárky na Floridě (Sunshine state) pro změnu ovládl Mitt Romney. Proč, o kolik a co to znamená pro další vývoj volby, částečně nastíníme níže a v dalším textu.


Cesta bývalého guvernéra Massachusetts za floridským vítězstvím nebyla tak přímočará a jednoznačná, jak by se mohlo z výsledků zdát. Vývoj kolem primárek v Jižní Karolíně dočasně pomohl Newtu Gingrichovi k vedení ve volebních průzkumech. Romney na to zareagoval extenzivní a drahou (na Floridě utratil asi pětinásobek toho co Gingrich) negativní kampaní (podívejte se například na videa z poslední doby na Romneyho účtu na Youtube) a dobrým výkonem v debatách. Po tomto ošklivém boji dokonce Gingrich ani nepogratuloval soupeři k vítězství.


Přestože se to říkalo i o předchozích volbách, Florida je také velmi důležitá. Tato prohra může Gingrichovi zlomit vaz. Že hybnost (anglicky momentum) je reálný prvek amerických primárek se potvrdilo při Newtově vítězství v Jižní Karolíně a v jeho dopadech na preference na Floridě. Vítězství v jednom státě kandidáta citelně posílí i do další volby. Gingrich ale nemá prostředky, jak Romneymu hybnost ubrat. Příští kandidátská debata bude až za 3 týdny, mezitím jej čeká ještě patero voleb či kaukusů, během nichž si bude získávat čas v médiích poměrně obtížně. Z tohoto problému se Gingrich těžko vykecá. Ale o tom až příště...
Abychom nezapomněli na dva muže v druhé polovině tabulky: Rick Santorum se nechal slyšet, že Gingrich měl svou šanci, nedokázal ji pořádně využít a nyní by měl uvolnit místo jemu, jakožto správné konzervativní alternativě Romneyho (Newt se na to moc netvářil), Ron Paul kampaň v lidnaté a tedy příliš drahé Floridě přeskočil a dívá se na Nevadu.
Co se týče celkového počtů získaných delegátů, po rovné padesátce udělené na Floridě systémem vítěz bere vše vede podle přepočtu New York Times Mitt Romney s 71 hlasy, za ním následuje Newt s 23, Rick s 13 a Ron se 3 hlasy. Nicméně Newt Gingrich podal stížnost, proti pravidlům Floridy k rozdělení hlasů, protože podle něj porušují pravidlo 15 b-2 Pravidel Republikánské strany, které přikazuje proporční způsob rozdělení kandidátů primárek konaných do prvního dubnového dne. V případě uznání stížnost Republikánskou národní komisí, je možné, že dojde k přepočtu hlasů, což přinese Newtovi asi 16 delegátů na úkor současného lídra.

Žádné komentáře:

Okomentovat