sobota 2. června 2012

Zpět k prezidentským primárkám

Naposledy jsem psal o amerických primárkách skoro na den přesně před dvěma měsíci. Tehdy byl Romney jasně na koni a jediná otázka byla, jestli se náhodou trojici Gingrich, Santorum a Paul nepodaří zablokovat Romneymu cestu k přímé nominaci na konventu strany. Že získá nejvíce delegátů ze všech kandidátů, o tom nebylo sporu, ale scénář, kdy by nedostal polovinu všech delegátů byl reálný.

V primárkách, které se konaly v den, kdy jsem napsal poslední článek (D.C., Maryland, Wisconsin) podle očekávání zvítězil Mitt Romney. O tři týdny později se měla konat sada primárek na východním pobřeží Spojených států - ve státech New York, Pensylvánie, Delaware, Connecticut a Rhode Island. Protože výzkumy ukazovaly na vyrovnané šance dvou nejsilnějších kandidátů v Santorumově rodné Pensylvánii a drtivé vítězství Romneyho v lidnatém New Yorku a ostatních státech, Santorum 10. dubna ukončil kampaň. Gingrich, který výrazně svou kampaň omezil již na konci března, ukončil kandidaturu 2. května a podpořil Romneyho.

Květnovým primárkám a kaukusům již zcela dominoval Mitt Romney. V Indianě, Severní Karolíně a Západní Virginie získal vítězství 8. května, 15. května pokračoval v Oregonu a Nebrasce, 22. května v Arkansasu a Kentucky a květnové tažení ukončil 29. května v Texasu. Ron Paul, jediný kandidát, který zůstal v poli se pravidelně umisťoval na 2. až 3. místě.

Právě v Texasu získal Romney konečně dostatečný počet delegátů, který by mu zajišťoval prezidentskou nominaci.

Pro nominaci potřeboval kandidát získat podporu 1144 delegátů. Romneyho jich teď podporuje 1191.
Volby podle počtu hlasů v okresech.
Volby podle počtu hlasů ve státech.
Volby podle počtu delegátů ve státech.

Žádné komentáře:

Okomentovat