pátek 17. května 2013

Čeští prezidenti dělají díru do světa

Zatímco české premiéry, v jejichž rukou by se měla koncentrovat největší politická moc, postupně upadají do zapomnění (otestujte si studenty ESF MU), prezidenty si zpravidla pamatujeme. To má jistě mnoho společného i s faktem, že prezidentů naše země, v porovnání s premiéry, zažila poměrně málo.

Čeští prezidenti, na rozdíl od premiérů, navíc udělali i díru do světa. Václav Havel se stal symbolem boje proti komunismu a od roku 1989 se bez jeho citace neobejde žádná americká kniha zabývající se demokracií. Na jeho řeč v únoru 1990 se sešly obě komory amerického Kongresu a ocenili ji téměř tříminutovým potleskem. Havel se za svého života umisťoval v žebříčcích nejvlivnějších světových myslitelů a po své smrti se stal letištěm.

Za Havlem stojí předsedové obou komor Kongresu,
před ním asi 500 amerických stojících a tleskajících zákonodárců (zdroj)


Klaus, otec českého kapitalismu, se sice stal populární postavičkou, která při ratifikaci Lisabonské smlouvy držela v šachu celou Evropskou unii, ale globální význam Klausovi dodala až chilská aféra s protokolárním perem. Té si všimla ABCCNN i Jay Leno. Nejpopulárnější verze videa s Klausovým manévrem má nyní necelých 3,5 milionu shlédnutí.

(zdroj)


O svůj okamžik slávy očividně usiluje již dlouho i prezident Zeman. Na počátku se mu ale nedařilo. Když jsme Američanům vysvětlovali, že nás nemají kvůli útokům v Bostonu bombardovat, pozornost na sebe strhl velvyslanec Gandalovič a Zemanův dopis Obamovi zapadl. Když v Rakousku tvrdil, že sudetští Němci mohou být rádi, že jsme je nepopravili, všiml si toho jen The Economist. Rozhodl se změnit strategii a místo lokálních témat cílit na témata globální. Okamžik světové slávy si vysloužil až virózou, kterou chytl na ruské ambasádě při oslavě Dne vítězství předchozí den (a pravděpodobně noc; a možná i ráno). Darebáci vidí za zhoršenými motorickými schopnostmi a ospalostí Zemanův alkoholismus. My však víme, že náš prezident by se nikdy neukázal poblíž korunovačních klenotů opilý. Tento fakt ovšem nezabránil jednomu ruskému komikovi, aby o Zemanovi napsal a zarecitoval báseň. Vedle článků ve světových médiích (HuffPost, Washington Post, Washington TimesThe Gazette, The Telegraph, Daily Mirror, The SunDie Welt, BildABC,...) si prezident vysloužil i tchajwanské video s mandarínským voice-overem a anglickými titulky. Nejsledovanější Zemanovo video má sice stále jen přes 700 000 shlédnutí, ale Zeman má stále ještě minimálně necelých 5 let na poražení Klause. Držme mu palce.



Žádné komentáře:

Okomentovat